- Lance Roberts is hoofd beleggingen van het Amerikaanse financieel adviesbureau RIA Advisors.
- De huidige marktsituatie op de beurs lijkt volgens Roberts op de grote zeepbellen van de jaren 2000 en 2008.
- Hij voorziet een verdere daling van aandelenmarkten met nog eens 20 procent.
- Lees ook: Aanval op de 600 punten ligt op de loer voor AEX: hier moet je op letten
De huidige situatie op financiële markten stemt niet vrolijk, vindt hoofd beleggingen Lance Roberts van het financiële adviesbureau RIA Advisors. Vooral aandelenmarkten worden geconfronteerd met forse tegenwind.
De hoge inflatie bijt in de koopkracht van huishoudens en bedreigt daardoor ook de bedrijfswinsten. Er zijn voorlopig geen tekenen dat daar snel verandering in komt.
Dan zijn er de centrale banken: vooral de Amerikaanse centrale bank heeft zijn zinnen gezet op het beteugelen van de inflatie en verhoogt de beleidsrente in hoog tempo. Dat maakt beleggen met geleend geld flink duurder en betekent ook dat toekomstige bedrijfswinsten tegen een hogere rente moeten worden verdisconteerd.
Bij dit alles zijn er ook meer tekenen in de VS en Europa dat er een economische recessie aankomt. Voor de VS is dat te zien aan de daling van het vertrouwen bij zowel topbestuurders van bedrijven als bij consumenten.

Intussen geldt nog steeds dat de waardering van aandelen, zoals gemeten aan de koers-winstverhouding, niet op een heel laag niveau zit.
Begin dit jaar gaf beursexpert Jeremy Grantham van vermogensbeheerder GMO aan dat aandelenmarkten in de vierde 'superzeepbel' van de afgelopen honderd jaar waren beland, aangezien de waardering van aandelen extreem sterk was gaan afwijken van het historische gemiddelde.
Eind augustus, toen de beurs al 17 procent was gedaald vanaf de piekniveaus van begin 2022, gaf Grantham aan dat er meer ellende aan zat te komen. Hij voorzag een totale daling van aandelenmarkten van 40 procent vanaf de piekniveaus van begin dit jaar.
Beleggingsstrateeg Roberts geeft tegenover Insider aan dat hij grotendeels op dezelfde lijn zit als Grantham. Ook Roberts ziet een verdere daling van de brede S&P 500-index van zo'n 20 procent in het verschiet liggen, naar een niveau van ongeveer 2.900 punten.

Na het tussentijdse herstel van afgelopen zomer, waarbij aandelenmarkten tussen juni en eind augustus 17 procent opveerden, komt de huidige bear market in de 'derde fase' terecht, aldus Roberts. Kenmerkend hierbij is dat bedrijfswinsten beginnen te dalen als gevolg van eerdere renteverhogingen.
Het ontstaan van de zeepbel die nu knapt, heeft volgens Roberts veel te maken met het monetaire beleid van centrale banken, die met extreem lage rentes lenen jarenlang vrijwel gratis hebben gemaakt.
"De duidelijkste aanwijzing dat het monetaire beleid tot een superzeepbel heeft geleid, is de ontkoppeling tussen financiële markten en de ontwikkeling van de bedrijfswinsten", aldus Roberts. "De ommekeer in de economie en de bijbehorende druk op bedrijfswinsten maakt beleggers kwetsbaar voor significante koersdalingen, waarbij de waardering van aandelen weer in lijn komt met de economische realiteit."

"Velen hoopten dat de lagere koersniveaus van afgelopen juni een bodem markeerden voor de aandelenmarkt. In oktober zijn er nieuwe dieptepunten bereikt, maar waarschijnlijk zijn ook dat niet de uiteindelijke bodemniveaus", schetst Roberts.
Beursstrategen op Wall Street verlagen koersdoelen
Hoe kijken andere beursstrategen aan tegen de ontwikkelingen op de korte termijn? Beursexperts bij zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley achten een daling van de S&P 500-index tot een niveau tussen de 2.900 en 3.200 punten eveneens mogelijk, maar dan moet er wel een serieuze recessie komen.
Als de Amerikaanse economie de schade beperkt houdt en er hooguit een licht recessie komt, ligt de bodem van de markt volgens veel beursstrategen eerder tussen de 3.400 en 3.600 punten voor de S&P 500-index.
Bekende beursgoeroes zoals Ray Dalio en Scott Minerd hebben de afgelopen weken gewaarschuwd voor verdere koersdalingen op de beurs, tegen de achtergrond van hoge inflatie, hoge waarderingen van aandelen en rentestijgingen.
Een deel van de beursstrategen ziet niet zozeer een verdere daling, maar ook geen opleving van de beurs op de korte termijn. "Een serieuze beursrally is onwaarschijnlijk totdat de inflatie flink gaat dalen", gaf hoofd beleggingen Mark Haefele van UBS Wealth Management onlangs aan in een rapport.
Eén van de grootste optimisten op Wall Street is beursstrateeg Brian Belski van financieel adviesbureau BMO. Begin dit jaar stelde hij het koersdoel voor de S&P 500 op 5.200 punten eind 2022. Inmiddels heeft Belski dat verlaagd naar 4.200 punten eind dit jaar.